Аяхуаска: Всичко, което трябва да знаете за нейната употреба

Токсична ли е Аяхуаска / Ayahuasca?

Човешкото тяло отделя собствена “ендо-Аяхуаска”, ето защо поглъщането на Аяхуаска само възпроизвежда естествен механизъм на човешката физилогия.

Науката категоризира Аяуаска като “халюциногенен” препарат. Тази типология произлиза от началото на 20-ти век и продължава до ден днешен, въпреки че не отговаря на обективната реалност. За халюцинация се смята погрешното възприятие на реалността, каращо човек да възприема неща, които не съществуват. Това определение обаче предполага, че съществува само една обективна, материална и доловима реалност. Напредъкът в науката, особено в квантовата физика, показва, че не съществува реалност, която да бъде независима от наблюдателя. Когато съзнанието функционира по количествен начин, се появява субективността. Това предполага, че има толкова начини за взаимодействие и възприемане на реалността, колкото са и хората. Теориите в тези дисциплини разглеждат възможността за наличието на много реалности или нива на реалност, както и вероятното съществуване на паралелни вселени.

Този ирационален режим на разглеждане на реалността е изграден въз основа на дясното полукълбо на мозъка. То притежава собствена логика, която апелира към символна функция, обикновено отхвърлена от конвенционалната наука. Това не представлява фантазия без никаква основа, но вместо това може да доведе до много конкретни и приложими открития – както се вижда от Аяхуаска, която представлява изключително сложен фармакологичен препарат, чийто фин механизъм сравнително наскоро е разбран от науката. 

Използването на MAOI (МАО-инхибитори) като антидепресанти в психиятрията започва преди около 50 години. Активните принципи на Аяуаска принадлежат към това семейство. Може да се каже, че лечителите (шамани) в Амазонка са предписвали антидепресанти няколко хиляди години преди съвременната наука. 

По същия начин напредъкът в дълбоката психология от 19-ти век очертава изключителното значение на подсъзнанието в психичния живот и неговите функциониращи механизми. Символният език е бавно дешифриран и разчита сънищата, както и тяхното значение. Това означава, че “фантазията” на сънищата има смисъл и представлява продукт на човешката психика, подкрепен от вътрешна съгласуваност, съответстваща на обективната реалност на всеки от нас. Следователно е полезно човек да осъзнае собствените си функтиониращи механизми и да ги интегрира в съответствие със своите жизнени нужди. 

Визуализациите, които се появяват по време на сесия с Аяхуаска, произхождат от една и съща вътрешна вселена и притежават еднаква съгласуваност, както и позволяват достъп до същите терапевтични ползи. Всъщност виденията, предизвикани от приемането на Аяхуаска, представляват илюстрирано отражение на несъзнавания психологически живот на човека.Следователно не може да се говори за погрешно възприемане на реалността, а просто за различен механизъм, чрез който тя се възприема. Ето защо назоваването на Аяхуаска “халюциноген” е остарял медицински подход, който няма реална и научна основа.

Съществуват също така погрешни схващания, че към Аяхуаска може да се развие зависимост, които обаче са напълно опровергани от емпирични доказателства. Всъщност с помощта на Аяхуаска могат да бъдат лекувани зависимости. Клиничните данни показват постепенно намаляване на дозата, необходима за постигането на един и същ ефект при хора, които многократно приемат Аяхуаска. С други думи, феноменът на толерантност липсва, както и синдромът на въздържането, когато консумацията е спряна. Характерно за зависимите пациенти, лекувани в Takiwasi, е че те вече не консумират Аяхуаска, след като напуснат центъра. Аяхуаска допринася за лечението на зависимостта, не защото се превръща в заместител на веществата, към които пациентите са били пристрастени, а тъй като позволява детоксикация заради своя очистителен ефект. Аяхуаска насърчава още самостоятелното изследване на вътрешната реалност с цел разрешаване на психо-емоционални проблеми.

Не са известни неблагоприятни или опасни физически ефекти в дългосрочен план след приема на Аяхуаска, стига да се спазват правилата за диета. Лечители (шамани) в напреднала възраст са консумирали Аяхуаска през целия си живот и са в перфектно здраве, какъвто е случаят с най-големия лечител (шаман) Kофан в Колумбия. На повече от 80 години Дон Керуин Кета продължава да лекува с Аяхуаска. Друг лечител (шаман) от Чазута в перуанската джунгла на Амазонка е на 107 години, все още активен и лекувал с Аяхуаска до 95-годишна възраст. Още едно доказателство за безопасността на Аяхуаска е проектът Hoasca, осъществен от Калифорнийския университет (Бъркли). Резултатите от него показват липса на негативни последици от консумацията на Аяхуаска при хора, които редовно приемат растението повече от 15 години.

Бразилско прочуване пък съобщава, че обичайната доза Аяхуаска, която се взима по време на сесия, е 50 пъти по-ниска от количеството, което може да причини летален край. Като се има предвид изключителната горчивина на Аяхуаска и огромното количество, което би трябвало да бъде погълнато, за да се застраши здравето на човек, доброволната интоксикация е напълно невъзможна.

Ограничения при употребата на Аяхуаска / Ayahuasca.

Физическите противопоказания са относително малко, що се отнася до чисто органични проблеми. Приемът на Аяхуаска не се препоръчва при хора, които имат сериозни метаболитни дефицити (например уремия), сърдечна недостатъчност, страдат от напреднали дегенеративни патологии (лупус, множествена склероза и други) или епилепсия. Скрининговото интервю (анамнеза преди сесията) е един от начините хора с по-тежки здравословни проблеми да не бъдат допускани до церемония с Аяхуаска. Заради очистителното естество на растението, на хора с разкъсвания на хранопровода, както и със стомашни язви, също е забранено да консумират Аяхуаска. Хипертонията и проблемите с кръвообращението са още две състояния, при които Аяхуаска не трябва да бъде приемана.

Обикновено няма загуба на съзнание под въздействието на Аяхуаска. Някои случаи се разглеждат като временна загуба на съзнание, чрез която човек прекъсва връзката или пък „бяга“ заради страх от емоционална конфронтация. Подобни случаи са емоционална реакция, която не представлява никаква опастност и обикновено човек сам идва отново в съзнание. Понякога процесът може да бъде подпомогнат, като се използва камфор или с помощта на други действия, предизвикващи физико-енергиен стимул.

Преди приемането на Аяхуаска някои храни трябва да бъдат изключени от режима на хранене: свинско месо, силни подправки (чили), алкохол, психотропни вещества, рафинирана захар, консерви, силно подправени храни и червено месо. Избягването на тези храни трябва да се прилага поне ден преди приемането на Аяхуаска и да продължи минимум два дни след това. В идеалния случай  специфичният хранителен режим трябва да започне една седмица преди поглъщането на растението и да продължи една седмица след това. Когато се планира поредица от сесии, препоръчителната диета е нужно да се поддържа по време на целия процес.

Също така е желателно да се избягват всякакви силни смущения на физико-енергийното тяло като интензивни тренировки, шумна обстановка (големи тълпи, дискотеки и т.н.), силни миризми (парфюми, етерични масла, бензинови изпарения и други). Сексуалното въздържание също е наложително.

Приемът на антидепресанти трябва да бъде преустановен няколко седмици преди консумацията на Аяхуаска. Това се налага като предпазна мярка заради възможността от серотоенергиен шок. Същото правило важи и за психотропни фармацефтични продукти (литий, невролептици и други).

Използването на Аяхуаска трябва да се избягва още в случаи на дисоциативни психични процеси, при които са налице делириални елементи (психоза). Някои случаи на очевидни психотични сривове се дължат на интоксикация с наркотици (психоза от канабис). Зависимостта към канабис се лекува с помощта на Аяхуаска, но само чрез контролиран прием, част от обща терапевтична картина, включваща техники за детоксикация в дългосрочен план.

Хората в напреднала възраст могат да консумират Аяхуаска, докато тяхното психо-физическо състояние не представлява нито едно от споменатите по-горе противопоказания. При по-възрастните хора може да се изискват по-умерени дози, но това правило може да варира спрямо конкретния случай. Обикновено винаги при предполагаема физическа или психическа нестабилност трябва да се започне с ниски дози, за да се оцени реакцията на човека и съответно да се съобразят следващите дози.

Посетителите на Takiwasi нямат желание да продължават с приема на Аяхуаска след края на престоя си там, знаейки трудните изисквания, включващи процеса на себеанализ, ограниченията свързани с храненето, сексуалното въздържание, неприятния вкус на растението, трудната конфронтация с вътрешните светове, както и изискванията за ритуал и поведение. Аяхуаска учи, че достъпът до “другия свят”, до символния свят, вътрешен или духовен, е изклчително взискателен и изисква жертви, призвание, мотивация и безкрайно уважение.

По същата причина може да се заключи, че с Аяхуаска не се борави лесно и тя представлява масивен терапевтичен инструмент. Изискванията, отправени към терапевтите или водачите, както и към приемащите я, показват, че Аяхуаска е подходяща само за хора, които са силно мотивирани, с ясни намерения и етични ценности.

Анамнезата преди сесия с Аяхуаска може да отхвърли  хора не само със сериозни здравословни проблеми, но с личностно разстройство или случаи на психиатрична патология. Самият подбор чрез интервю с желаещите да приемат Аяхуаска представлява основна предпазна мярка. По време на събеседването преди церемония се установява и мотивацията на човека. Намерението на всеки предопределя посоката, по която ще се поеме по време на терапията с Аяхуаска. Дори в случаите, когато няма конкретно намерение или пък растението се приема от чисто любопитство и като начин да се изпита ново преживяване, ефектът на Аяхуаска може да накара човек да промени начина си на мислене и възгледите си върху живота.

Основно изискване за правилното протичане на церемония с Аяхуаска е тя да бъде водена от опитен шаман, който има способността да се справи с всякакви ситуации, които могат да възникнат по време на сесията. За да се избегнат грешки и объркване в тълкуването на преживяването, е много важно приемът на Аяхуаска да бъде последван от устен разказ на преживяното. Единствено по този начин случилото се по време на церемонията може да бъде интегрирано адекватно. Това изисква от терапевтите способност за символна интерпретация и дългогодишен опит с променените състояния на съзнанието. Най-общо казано, терапевтът поема основната функция за изясняване на преживяното след приема на Аяхуаска.

За много хора със слаба вътрешна структура, пленени само от прекрасното, но избягващи да изследват своята “сянка”, както и за хората с нарцистични качества на личността, преживяването с Аяхуаска може да провокира увеличаване на егото, вместо разширяване на съзнанието. 

Накрая можем да заключим, че Аяхуаска е отличен фасилитатор в процесите на психотерапия, без почти никакви застрашаващи ефекти. Рискове от психологически смущения могат да възникнат единствено заради липсата на подготовка (спазването на диета), неправилен подбор на участниците в церемония или заради погрешното провеждане на сесията от самия терапевт.

** В по-голямата си част текстът е превод на статията “Ayahuasca: Toxicity and Limitations on its Use” от   Dr. Jacques Mabit – доктор и управител на центъра Takiwasi в Перу.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *