Master Plants (Растения Учители) : инструмент за самоанализ

Завършил съм психология и когато се дипломирах по обща психология, професорът каза: “Психолозите са лечителите на хората от града…”. Тогава не се замислих над тези думи, за разлика от сега, когато всеки ден намирам връзка с работата на психотерапевта. Лечителите (шаманите) са и психолози, тъй като те са тези, които помагат за облекчаване на психосоматичните проблеми на местните жители на определен регион, където липсват конвенционални услуги, предлагащи грижа за психичното здраве. Може би този израз ме притесняваше по това време поради препратката към лечителя (шаман), тъй като не бях напълно наясно с работата на тези хора. В академичните среди се счита, че този вид работа трябва да се извършва до голяма степен с внушение или шарлатанство.

Днес, след процес на посвещение и лично експериментиране с амазонския шаманизъм, мисля, че тези твърдения имат малко или дори никакво отношение към света на традиционната медицина. Това е ограничаващ и не много описателен термин за набор от техники и процедури, към които е нужно да се подходи по друг начин или за всеки случай трябва да бъдат предмет на изследване, за да се установи как този феномен носи облекчение или изцеление при хората.

Роден съм в град Икитос, в амазонския регион Лорето, Перу. Никога не съм мислил да продължа професионалното си и лично обучение толкова далеч от мястото, където съм учил (Лима). Планирах да премина курсове за обучение и може би дори да премина през психоанализа.

Когато някой се обучава по западния модел, тогава всичко е разработено и създадено специфично за професията, която учи. Когато се върнем на традиционната медицина, откриваме друго знание, с друго виждане за болестите и други начини за справяне с тях. Това знание не е създадено, чрез интелектуални размишления, не е резултат от проекции и интелектуализации. Това е знание, което идва от нашето вътрешно същество, което е достъпно в Амазонка и други части на света, чрез приема на определени растения, наречени Растения учители (Master Plants).

Какво са Растения Учители (Master Plants).

В Амазонка има растения, някои от които са с психоактивен ефект, които местните жители наричат “Учители”, защото при правилно приемане се усвоява знание за лечебните им свойства чрез сънища, видения, възприятия и интуиции. Поради своите ентеогенни свойства, те също така ни дават интроспективна визия за самите нас и за живота като цяло.

Всеки регион по света, всички традиционни култури имат своите растения учители. В Северно Мексико има Пейоте, цивилизацията Моке е използвала кактуса, наречен днес Сан Педро, докато Аяхуаска е растение учител в района на Амазонка в Пери, Еквадор, Колумбия и Бразилия. Местните племена го приемат за множество цели, включително лечение, изучаване на медицината, подготовка за лов, за да се видят минали и бъдещи събития, както и за хармонизиране с природата и духовете, които я обитават.

Как Преподават?

Основният начин на обучение е чрез така наречената диета, хилядолетна техника, която се състои в оттегляне в джунглата и приема на растения учители, като процеса се ръководи от лечител (шаман). Този тип изолация продължава най-малко 8 дни, като периода може да варира от една седмица до години в зависимост от случая. През този период човекът, правещ диетата, е нужно да се придържа към строг хранителен режим, който изключва сол и захар. Менюто се състои от варени зелени банани, овес или ориз. Не е позволена комуникация сдруги хора освен с лечителя, който се грижи за него, като му сервира растението и храната.

По време на диетата са ограничени всички лични взаимоотношения, като това допринася за изострянето на сетивата и засилване на връзката с природата. Строгият хранителен режим стимулира сънищата и именно чрез тях лечителите се научават как да лекуват и получават своите песни (Icaros), които им се дават от духа на растението и се считат за основен инструмент, чрез които лекуват.

Така наречената диета традиционно се използва за лечение на различни физически заболявания, като ревматизъм, бронхиални и дихателни заболявания, костни травми и инфекции. Ефикасността на това лечение също влияе върху психогенни заболявания,тъй като е доказано емпирично, че благоприятства припомнянето на събития или ситуации от миналото, които не се били метаболизирани от човека.

Някои от растенията използвани в диета:

Ajo Sacha (Mansoa alliacea)

Укрепва тялото, волята, самочувствието и способността за вземане на решения. Нарича се „растение на призванието“, защото помага да намериш себе си и своето призвание в живота.

Ayahuasca (Banisteriopsis caapi)

Балансира енергиите и събужда интуицията. Свързва се с миналото и бъдещето. Отваря вратите към дълбините на човешкото същество, помагайки да се смирим.

Bobinsana (Calliandra angustifolia)

Успокоява, провокира себерефлекция, умекотява чувствата. Допринася за заземяване по време на бурни емоционални периоди, носи духовна радост и отваря сърцето.

Camalonga (Strychnus sp.)

Балансира нервната система, носи спокойствие. Стимулира сънищата и желанието за работа. Прочиства и балансира на енергийно и духовно ниво.

Chiric Sanango (Brunfelsia grandiflora)

Повишава самочувствието, премахва страха. Изтегля физическия и емоционален студ от тялото. Възстановява равновесието на мъжката и женската енергия. Използва се за лечение на ревматизъм.

Chuchuwasi (Maytenus macrocarpa)

Растението на силата и на структурата. Изправя, коригира, учи на правилност и центрира човека. Тонизира тялото и поправя родови травми.

Coca (Erythroxylum coca)

Осигурява баланс и равновесие, стимулира сънищата. Настройва тялото, успокоява физическа и емоционална болка. Позволява на раните да зарастват.

– Uchu Sanango (Tabernaemontana sananho)

Ободрява, утвърждава волята, учи на правда, поправя грешки и спомага за направата на конкретни планове за бъдещето. Помага за премахване на негативни мисли.

Ushpawasha Sanango (Tabernaemontana undulata)

Благоприятства изразяването и отработването на спомени, които са изключително важни за катарзиса и емоционалния баланс. Нарича се „растението на сърдечната памет“.

Използването на местни знания при лечението на здравни разстройства при съвременния човек.

В Takiwasi (The House of Song), център за рехабилитация на зависими и изследвания на традиционната медицина, основната изследователска дейност се фокусира върху лечението на случаите на пристрастяване към кокаинова паста и алкохол.

Употребата на психоактивни вещества без ясно изразена цел или намерение, единствено за да се изпитат различни усещания или удоволствие води до пристрастяване, при което човек прекъсва своята връзка с природата, нейните закони и вреди на цялостното си здраве.

Използването на Аяхуаска също води до модифицирани състояния на съзнанието, способни да разширят и променят начина, по който възприемаме заобикалящата ни реалност. Но за да има лечебен и терапевтичен ефект от приемането на Аяхуаска, е необходимо целият процес да бъде проведен в рамките на ритуал, действие от жизнено важно значение, което подчертава уважението към природата и невидимия свят. Аяхуаска не поражда зависимост, тъй като нейните психоактивни процеси се метаболизират незабавно, особено чрез процеса на визуализация.

Използването на Аяхуаска в Takiwasi се случва по традиционния начин. Нощните сесии се провеждат и ръководят от лечител (шаман), преминал през процес на инициация, придружен от диета. Условията за участие в лечебният ритуал са сексуално въздържание, специална хранителна диета, като се избягва свинско, чили, алкохол и психоактивни вещества.

Ефектът на растението е известен като “mareación” (замаяност). Под въздействието на растението може да изпитате видения, физически усещания, изблик на подтиснати спомени и емоции, засилена интуиция и проява на физически симптоми като повръщане или диария. Всичко това има за цел да доведе до истински катарзис на физическо и емоционално ниво. Нивото на осъзнатост и разбиране е високо продуктивно, така че да разберем много неща за себе, които да доведат до структурни промени във всекидневието на човека.

След преживяването на такъв катарзис и последвалите го промени, са нужни усилия за да се интегрира самото преживяване в съзнанието и живота на човека.

Нужно е да се споменат онези случаи, при които Аяхуаска не предизвиква никакво усещане или ефект, въпреки че се приема същото количество прието от другите участници в сесията. Това може да се случи при хора със значителна съпротива да възприемат неща, свързани с тях или страх да видят себе си. Може да се каже, че имат физически и енергийни блокажи, които несъзнателно възпрепятстват тяхната себерефлекция. В тези случаи е необходимо да се прибегне до други растения, които работят на ниво блокаж и подпомагат неговото освобождаване. Това са така наречените учистителни растения “purgative plants”.

В целия този процес е изключително важно да се вземе под внимание отношението и психосоматичното състояние на човека, нужно е той да има ясна представа за процеса, който му предстои и да подходи с уважение към него. Докато трае сесията има постоянен терапевтичен съпровод от лечител (шаман), който също приема растението, за да се “настрои” с пациента и да види неговия проблем.

В Takiwasi материалът, получен от сеансите с Аяхуаска и диетите, като видения и сънища биват отработени чрез психотерапевтичен анализ. Това съдържание е съзнателно метаболизирано от човека и терапевта му в лични срещи, групова динамика, анализ на виденията и сънищата, експресивни техники чрез керамични и художествени работилници, работа с тялото и танци.

Целият този процес е нужно да бъде конструиран по такъв начин, че самият човек постепенно да разбере и приеме своето вътрешно Аз. Не става на въпрос за излекуване на пациента въз основа на нашето обучение и нашите умствени проекции, както наблюдаваме при конвенционалната психотерапия, а по-скоро самият пациент да открие своя Вътрешен Аз с помощта на Растенията Учители (Master Plants).

** Текста е превод на статията “Teacher Plants: A Way to Introspection” от  Dr. Jaime Torres – психолог и изпълнителен директор на център Takiwasi в Перу. Основан през 1992г. центъра се специализира в лечението на зависими и с изследване на местната медицина.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *